Bli blikkenslager
For å bli en god blikkenslager trenger du yrkesstolthet, nøyaktighet og glede av håndarbeid. Det å kunne lage detaljer som varer og beskytter bygg i mange år er essensielt. Kreativitet og praktisk sans er viktig da hver jobb er unik og krever skreddersydde løsninger.
Om arbeidet
Ofte starter arbeidet med befaring og måltaking, som vanligvis følges av forming av metall på verkstedet og installasjon på byggeplassen. Når ting ikke går som planlagt, må du være i stand til å løse problemer. Tålmodighet og presisjon er avgjørende, spesielt når du jobber med tynne metallplater.
For de som jobber med ventilasjon, er teknisk innsikt viktig. Du må være i stand til å lese tegninger, gjøre justeringer og forstå hvordan rørdimensjonene påvirker luftstrømmen. Bruk av moderne dataverktøy og teknologi er nødvendig for denne oppgaven.
Hvem kan bli en blikkenslager?
Kreative personer som liker å jobbe med hendene og finne unike løsninger vil trives som blikkenslager. Har du et skarpt øye for detaljer og evnen til å jobbe konsentrert over tid er det også en fordel. Er du i tillegg teknisk anlagt og liker å følge tegninger og arbeide med ny teknologi - ja, da er det blikkenslager du burde bli.
Hva gjør en blikkenslager
En blikkenslager er en allsidig håndverker som jobber med metall for å lage og montere takrenner, nedløpsrør, takplater, fasader og mer.
Du beskytter og forskjønner metallkonstruksjoner ved bruk av teknisk presisjon og kreativ utforming. Du sørger også for at vann ledes bort på riktig måte, og beskytter bygninger mot all slags vind og vær.
I tillegg jobber du med ventilasjonssystemer, som sørger for frisk luft inn i bygninger.
Utdanningsløpet
Det finnes flere veier å gå for å bli blikkenslager, men det er to ting som er felles for alle: 4 års utdannelse og en Svenneprøve.
Utdanningsløpet er en blanding av teori og praksis, noe som gir en variert hverdag uten at du må sitte på skolebenken hele dagen.
Du kan velge mellom disse utdanningsløpene:
Rett i lære
For den som ønsker å komme seg rett ut i arbeidslivet etter ungdomsskolen. Teori tas under læretiden, men det er fint mulig å skaffe seg lærlingkontrakt hos en bedrift og jobbe der i 4 år frem til Svenneprøven.
1 år på skole, 3 år i lære
Etter første året på VG1 Bygg- og anleggsteknikk kan du også gå ut i 3 års læretid i en godkjent lærlingbedrift. Teori tas underveis.
2 år på skole, 2 år i lære
2 år på skole hvor du først tar VG1 Bygg- og anleggsteknikk, deretter VG2 Klima, energi- og miljøteknikk (KEM). Etter 2 år på skole gjenstår 2 år som lærling i en bedrift. Under læretiden tar du del i bedriftens arbeidsdag og rutiner.
Voksenlærling
Det er plass til deg i ventilasjons- og blikkenslagerfaget, enten du har valgt feil linje på videregående skole eller ønsker å skifte retning etter noen år i arbeidslivet.
Hvis du har fullført VG1 Bygg- og anleggsteknikk, har du muligheten til å søke læreplass og følge et 1+3-løp.
Hvis du kommer fra en helt annen bransje, er kanskje 0 + 4 det beste alternativet.
For lærlinger
Får jeg fast jobb etter lærlingetiden?
Ja! De aller fleste får fast jobb etter lærlingetiden.
Hva ser dere etter i lærlingene?
Medlemsbedriftene våre ser etter lærlinger som er punktlige, nysgjerrige og ansvarsfulle. Det er en fordel om du er aktiv i opplæringen og stiller spørsmål samt at du passer på at du får den opplæringen du skal ha i forhold til læreplanen.
Får jeg arbeidsklær, verktøy og annet utstyr som jeg trenger, eller må jeg kjøpe det selv?
Ja, alt utstyr som er nødvendig for å få utført jobben din skal du få av din arbeidsgiver.
Hvordan blir jeg vurdert under læretiden?
Under læretiden har du krav på diverse delprøver underveis, disse omhandler forskjellige tema som inngår i blikkenslagerfaget.
Du har også krav på minimum 3 uker med kurs i løpet av året. Disse blir bestemt ut i fra læreplanen.
Hvor lang er læretiden?
Lengden på læretiden kommer an på hvilken skolegang du har. Det er fylket som avgjør hvor lang læretiden skal være. Er du usikker så er det bare å ta kontakt med oss, vi hjelper deg gjerne.
Jeg går på VG1/VG2 - kan jeg ha utplassering hos en av medlemsbedriftene?
Ja, svært gjerne! Vi ønsker alltid velkommen elever som vil bli bedre kjent med faget vårt.
Hvilke fag må jeg har for kunne bli blikkenslagerlærling?
Du kan lese om utdanningsløpet her.
Hva kan jeg forvente av lønn?
Vanligvis har man en stigende lønn i løpet av lærlingeperioden, men du kan også velge å ha en lavere, fast lønn gjennom hele perioden. Lønnssatsen din avtaler du med opplæringsbedriften din.
Hvor mange lærlinger tar dere inn hvert år?
Vi søker motiverte lærlinger hele tiden, og det er alltid plass til flere i bransjen. I gjennomsnitt tar våre bedrifter inn 10 til 15 lærlinger i året.
Hvordan søker jeg for å bli lærling?
Å søke om å få bli lærling i en av våre medlemsbedrifter er enkelt! Du trenger kun å fylle ut lærlingeskjemaet, så tar vi kontakt med deg for å snakke om dine muligheter.
Har du allerede valgt deg ut en bedrift du kunne tenke deg å være lærling i? Da kan du gjerne ta kontakt direkte med bedriften.
Kontakt oss
Send oss en melding via kontaktskjemaet, så kommer vi tilbake til deg.
Bergens Kobber- og Blikkenslagerlaug
Storbotn 114
5106 ØVRE ERVIK